20
February , 2019
Wednesday
Partenerii euro-atlantici ai Turciei, NATO şi Uniunea Europeană, privesc cu atenţie şi preocupare evoluţiile de ...
RAI - Subvenţie pentru şomerii cu vârsta peste 45 de ani RAI (Renta Activa de Inserción) ...
Editorial Nu ne-ar putea fi indiferentă soarta românilor, cetăţeni ai României şi ai Uniunii Europene, plecaţi ...
În ultimele secole, majoritatea economiștilor au căzut de acord că libertatea comerțului este un lucru ...
Migranţi calificaţi Conform celui mai recent studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Germania a ...
Românii care muncesc în străinătate fac cinste ţării din care provin, în majoritatea cazurilor, în ...
Un posibil portret al omului politic Marian Lupu În ultimul timp, societatea civilă din Republica Moldova ...
La început de februarie, am asistat la următoarea scenă: un autoturism încerca să se strecoare ...
Între 1945 şi 2011, numărul de ziduri care separă state din toată lumea a crescut ...
SUPLIMENT SPANIA

Comunitatea românească din Spania

Reporter: editura September - 7 - 2012

Românii reprezintă în acest moment cea mai mare comunitate de străini din Spania. Este o comunitate activă, puternică, bine integrată în mediul spaniol, care joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi reprezintă un important contributor la dezvoltarea economiei spaniole, dar şi a celei româneşti.

În ultimii ani s-au constituit mai bine de 150 de asociaţii de români în Spania, ale căror obiective declarate sunt facilitarea integrării românilor în societatea spaniolă şi păstrarea identităţii lingvistice şi culturale româneşti. Deşi compatrioţii noştri care se află în Spania (conform datelor existente, numărul românilor înscrişi în registrul cetăţenilor comunitari este de aproximativ 900.000 persoane, arată Consulatul General al României la Sevilla) au acces direct la mediile de comunicare din România (prin internet şi satelit), s-a format relativ şi o piaţă pentru presa în limba română cu specific spaniol.

Alături de mediul asociativ şi presa în limba română, biserica reprezintă o instituţie cu puternic impact social, reuşind să grupeze în jurul său, nu doar din raţiuni religioase, membrii comunităţilor româneşti din Spania, devenind, astfel, o oglindă a dinamicii imigraţiei compatrioţilor noştri şi a problemelor acestora. În 2008, a fost numit PS Timotei Lauran ca primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. În prezent, sunt constituite în Spania peste 70 de parohii ortodoxe româneşti. În afara comunităţii ortodoxe, o dezvoltare importantă în rândul comunităţii româneşti au avut-o comunităţile neoprotestante.

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult