16
June , 2018
Saturday
Casa de editare „Balcanii şi Europa” tipăreşte această revistă dedicată românilor din jurul graniţelor ţării ...
ACERF - Asociația Culturală Educativă Franco-Română ACERF (Asociația Culturală Educativă Franco-Română) a fost fondată la Paris ...
Din nou suntem puşi în faţa unei situaţii aparent absurde, când lipsa unor precauţii „ante” ...
Protecţie Legea nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată 2009 Capitolul I - ...
Doi ani i-au trebuit lui Apolodor din Damasc să ridice celebrul pod peste Dunăre care ...
Iată că începutul de an 2016 ne aduce câteva noutăţi de bun augur pentru cultura ...
Institutul Cultural Român şi revista „Balcanii și Europa” au organizat un eveniment deosebit, dedicat relațiilor ...
Criza a lovit Spania fără milă: aproape 6 milioane de şomeri, peste 100.000 de oameni ...
Noul ambasador al Federației Ruse la București Primire la Cotroceni Cu prilejul prezentării scrisorilor de acreditare de ...
ne declară E.S. domnul Ljupco Arsovski, Ambasador al Republicii Macedonia în România Au trecut patru ani de ...
David Lidington, ministrul britanic de stat pentru Europa „Recunoaștem și prețuim contribuția zecilor de mii de ...
Nicolae Grigorescu este un gigant al artei româneşti, unul dintre acei puţini oameni de geniu ...
[nggallery id=37] „Imigranţii din UE au contribuit prin taxe cu bani mai mulţi decât au încasat ...
Anul acesta s-au împlinit 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga, în ianuarie. ...
SUPLIMENT SPANIA

Comunitatea românească din Spania

Reporter: editura September - 7 - 2012

Românii reprezintă în acest moment cea mai mare comunitate de străini din Spania. Este o comunitate activă, puternică, bine integrată în mediul spaniol, care joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi reprezintă un important contributor la dezvoltarea economiei spaniole, dar şi a celei româneşti.

În ultimii ani s-au constituit mai bine de 150 de asociaţii de români în Spania, ale căror obiective declarate sunt facilitarea integrării românilor în societatea spaniolă şi păstrarea identităţii lingvistice şi culturale româneşti. Deşi compatrioţii noştri care se află în Spania (conform datelor existente, numărul românilor înscrişi în registrul cetăţenilor comunitari este de aproximativ 900.000 persoane, arată Consulatul General al României la Sevilla) au acces direct la mediile de comunicare din România (prin internet şi satelit), s-a format relativ şi o piaţă pentru presa în limba română cu specific spaniol.

Alături de mediul asociativ şi presa în limba română, biserica reprezintă o instituţie cu puternic impact social, reuşind să grupeze în jurul său, nu doar din raţiuni religioase, membrii comunităţilor româneşti din Spania, devenind, astfel, o oglindă a dinamicii imigraţiei compatrioţilor noştri şi a problemelor acestora. În 2008, a fost numit PS Timotei Lauran ca primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. În prezent, sunt constituite în Spania peste 70 de parohii ortodoxe româneşti. În afara comunităţii ortodoxe, o dezvoltare importantă în rândul comunităţii româneşti au avut-o comunităţile neoprotestante.

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult