NUMARUL
195-196
Odată cu înscăunarea României în fruntea Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă limitată, pe drept ...
Participanți: cunoscuți jurnaliști, personalități ale presei din România, care onorează publicația de numeroși ani: Eugen ...
În ultimii ani, turismul în zona balcanică a evoluat spectaculos. De la stațiunea Belek, din ...
- România reîntregită, stat unitar pe harta lumii La 18 ianuarie 1919 au început lucrările Conferinţei ...
O informație de presă ne lămurește despre adevărata stare de lucruri care domnește în rândul ...
- Putere, avere, ereditate - Numeroase state socotite a fi modele de democrație, și nu numai ...
Serbia este un spațiu creștin încă din secolul al IX-lea d.Hr. Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul ...
Considerate un tezaur al neamului, mănăstirile din nordul Moldovei sunt adevărate opere de artă, unice ...
Triunghiul planetar al momentului: America-China-Rusia  Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, care au monopolizat decenii de-a ...
Cei cunoscuți sub numele de „whistleblowers” sunt acele persoane care lasă să se scurgă spre ...
Oligarhii ruși, îmbogățiți cu resursele patriei-mamă Deținătorii de averi însemnate din Rusia ultimelor decenii reprezintă un ...
Cândva am găsit o cărticică despre Teatrul „Cărăbuş” al celebrului actor Constantin Tănase, care „propune” ...
SUPLIMENT ANGLIA

Viaţa nu e chiar roz…

Reporter: editura December - 5 - 2012

Un caz flagrant de discriminare

Muncitorii români sunt plătiţi şi cu de trei ori mai puţin decât venitul minim din Marea Britanie, arată o investigaţie incognito realizată de BBC, cu ajutorul unei jurnaliste din România. Aceasta s-a angajat, sub acoperire, ca menajeră la un hotel de patru stele din Londra. Deşi la St. Ermin’s Hotel o cameră a costat şi 300 de euro pe noapte în timpul Jocurilor Olimpice, tânăra a primit pentru două zile de muncă doar 33 de lire sterline. „Adică de trei ori mai puţin faţă de venitul minim din Marea Britanie”, se arată în reportajul BBC. Jurnalista a primit echivalentul a aproximativ 80 de lei româneşti, deşi a muncit în condiţii extrem de stricte. Reporterul a cerut explicaţii de la firma de recrutare Calibre International, care i-a găsit serviciul de la hotel, dar răspunsul pe care l-a primit arată că românii şi bulgarii sunt consideraţi cetăţeni inferiori în Marea Britanie, deşi fac parte din Uniunea Europeană de 5 ani. Reprezentantul companiei i-a replicat că a fost plătită în funcţie de numărul de camere curăţate, şi nu după ora de muncă, aşa cum fusese informată iniţial. Apoi, aceeaşi persoană a rupt contractul de angajare în faţa jurnalistei. „Voi, românii şi bulgarii, creaţi multe probleme pentru că trebuie să înţelegeţi care este statutul vostru în ţara asta”, a încheiat reprezentantul Calibre International.

Reporterii BBC afirmă că, atunci când vine vorba de locuri de muncă prost plătite, lucrătorii sunt, adesea, români sau bulgari angajaţi ca persoane fizice autorizate. De altfel, potrivit sondajelor realizate de Universitatea Oxford, 27.142 de români lucrează în Marea Britanie ca persoane fizice autorizate. Specialiştii cred, însă, că numărul real este mult mai mare. O parte din informaţii au fost transmise autorităţilor, care au precizat că iau în serios asemenea relatări şi că vor investiga. Deja hotelul St. Ermin’s a anunţat că nu mai lucrează cu agenţia Calibre după ce au fost scoase la iveală posibile nereguli ale practicilor de angajare. Conducerea acestuia a decis să externalizeze serviciul de menaj către o firmă britanică. „Din acel moment, situaţia a devenit tot mai rea. Dacă înainte salariul era plătit lunar, după externalizare se achită şi cu şapte săptămâni întârziere”, afirmă reporterii BBC. Mai mult, înainte de începerea Jocurilor Olimpice, angajaţilor li s-a transmis că trebuie să cureţe trei camere pe oră în loc de două, cât făceau până atunci. „Doar e un hotel de lux şi trebuie acordată atenţie fiecărui detaliu. Era imposibil să respectăm norma. Aşa că mulţi dintre noi au rămas peste program, dar fără să fim plătiţi“, a explicat o imigrantă poloneză, care lucrează la Hilton.

Reporterilor BBC li s-a spus că aceste firme nu pun mare preţ pe cameristele imigrante, pentru că există întotdeauna „autobuze de fete” care să le ia locul…

 

Sub cerul liber…

Mario este personajul unui fotoreportaj despre viaţa trăită sub cerul liber, la mila altora şi despre lupta pentru o a doua şansă. Materialul a fost realizat de Kayte Brimacombe şi a apărut în „The Guardian”.

L-am întâlnit întâmplător pe Mario, în aprilie 2011. Îmi amintesc că am văzut acel adăpost improvizat din lemn. Mario fusese angajat la o fermă în anul anterior. După aceea, i s-a oferit de lucru la o spălătorie de maşini la Londra. A împărţit o cameră pentru o vreme, dar, pentru că nu erau suficienţi clienţi, a fost concediat. A cheltuit toate economiile şi a ajuns să doarmă pe străzi, gândindu-se că va fi doar pentru o scurtă perioadă de timp, până îşi va găsi o altă slujbă. În prima lună nu a avut nici măcar o saltea. Apoi a găsit două plăci de lemn şi şi-a construit un adăpost.

L-am sunat în iunie şi am fost şocată să aflu că fusese atacat de hoţi. A fost acostat la orele dimineţii de doi bărbaţi care i-au luat telefonul mobil şi l-au împuşcat în cap cu o puşcă cu aer comprimat. După acest incident, am început să numărăm zilele până la noua lui viaţă, la ferma de lângă Londra. Pentru că era sfârşitul sezonului, câştiga mai puţini bani, în medie 25 de lire sterline pentru 10 ore de muncă.

După ce a terminat lucrul, în noiembrie, credeam că se va întoarce în România, dar de fapt le-a trimis banii părinţilor lui, iar el s-a întors la Londra, la locul lui din parc. În ţara natală fusese electrician, iar cu puţin ajutor, a primit o slujbă. La sfârşitul lui iunie, angajaţii centrului social unde mergea zilnic l-au ajutat să-şi găsească o cameră într-un hotel”, se arată în reportajul realizat de Katye Brimacombe.

 

Avataruri studenţeşti

Unii studenţi români din Marea Britanie nu pot lucra pentru a-şi plăti studiile, pentru că autoritatea vamală din această ţară (UK Border Agency, UKBA) le procesează cererile pentru un permis de muncă cu întârzieri foarte mari, punându-le în pericol diploma. Conform statisticilor oficiale britanice, anul trecut, la universităţile din Regatul Unit au învăţat 4.625 de studenţi români, cu 45% mai mulţi decât în 2010.

Publicaţia „The Guardian” prezintă, în ediţia electronică, exemplul unei studente române de la Universitatea Hull, din Regatul Unit, Emilia Gheorghe, „care ar trebui să lucreze acum la o şcoală de vară internaţională, dar a fost forţată să stea cu un prieten până când UKBA îi procesează cererea pentru un permis de muncă, la 18 luni de când a depus-o prima dată”.

Uniunea Naţională a Studenţilor declară că a primit numeroase plângeri împotriva UKBA în ultimele luni. Sute de tineri au semnat o petiţie prin care denunţă că au trebuit să se descurce fără paşapoarte şi alte documente timp de luni de zile, în ciuda faptului că au plătit peste 500 de lire.

Un purtător de cuvânt al Autorităţii vamale britanice a declarat, la rândul său, că „în ultimele luni, UKBA a primit un număr de cereri mai mare decât era prevăzut”.

N.R. Studenţii români şi bulgari sunt trataţi diferit faţă de alţi studenţi europeni în ceea ce priveşte permisele de muncă. În 2007, acestora li s-a spus că le va fi refuzat dreptul de a lucra în Marea Britanie. În present, studenţii români şi bulgari pot primi permis de muncă, pe baza unui certificat care să ateste că sunt studenţi. (TVR Info – 2012)