NUMARUL
193-194
În mod cert, odată cu câștigarea alegerilor de către președintele Donald Trump, lumea a fost ...
Austria și Ungaria sunt state vecine, membre ale Uniunii Europene, au o lungă istorie comună, ...
Nostalgia față de valori ale trecutului, pe fundalul creșterii naționalismului în toată Europa, este nu ...
Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, partidele liberale ale Europei manifestă tendința de ...
În decursul procesului istoric prin care se definește raportul dintre individ și stat au fost ...
Întâmplări petrecute în ultimul secol ne arată că în politică aproape nimic nou nu este ...
Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române stă în fruntea celei mai mari comunități de creștini ortodocși din ...
Barometrele internaționale indică anumite elemente îngrijorătoare legate de gradul de încredere a populației globului în ...
O lume multipolară, dar cu două vârfuri, Statele Unite și China, pare să fie formula ...
Abdicarea în favoarea unor parteneri neagreați de familiile lor continuă și astăzi printre membrii monarhiilor ...
Mai zilele trecute i-am auzit pe doi bărbați chipeși de vârstă peste mijlocie, în timp ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească
SUPLIMENT ANGLIA

Acte discriminatorii în Marea Britanie

Reporter: editura March - 1 - 2013

Cetăţeni „de mâna a doua”?

telegraph-estimariAutorităţile din Marea Britanie pregătesc măsuri care să blocheze accesul românilor şi bulgarilor la joburile britanice, în perspectiva ridicării complete a restricţiilor pe piaţa muncii, de la 1 ianuarie 2014. Sfidând realităţile, înarmaţi cu declaraţii populiste, guvernanţi britanici, prin atitudinea şi acţiunile lor, induc percepţia că românii şi bulgarii sunt cetăţeni de mâna a doua” în Uniunea Europeană. Iar valul de nervozitate este întreţinut inclusiv mediatic.

Guvernul britanic lucrează în prezent la măsurile de limitare a numărului migranţilor provenind din Bulgaria şi România care ar putea beneficia de serviciile sociale atunci când vor fi ridicate măsurile tranzitorii pe piaţa muncii din Marea Britanie, la finalul acestui an.

Premierul David Cameron, aflat sub presiune din partea multor parlamentari conservatori pentru a adopta o linie dură cu privire la imigraţie, a dispus oficialilor guvernamentali şi Ministerului de Interne să încerce să prezinte măsuri care vor face mai dificil accesul bulgarilor şi al românilor la „statul bunăstării britanic”, după cum notează Financial Times. Opţiunile aflate în discuţie includ propunerea de a li se cere migranţilor să părăsească teritoriul britanic dacă nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă în termen de trei luni de la intrarea în Marea Britanie sau dacă nu pot dovedi că dispun de suficiente resurse financiare pentru a trăi în primele şase luni de la sosirea în această ţară. Cabinetul britanic încearcă să elaboreze alte măsuri, silit de mobilizarea opozanţilor politici (Stewart Jackson, fost consilier ministerial, a declarat publicaţiei The Observer că va introduce un proiect de lege în forul legislativ, pentru a forţa mâna guvernului de la Londra în această chestiune). Astfel, imigranţii din România şi Bulgaria care călătoresc în Marea Britanie fără să aibă un loc de muncă trebuie să deţină o asigurare medicală privată, pentru a evita ca Serviciul Naţional de Sănătate să devină un „serviciu de sănătate internaţional”, apreciază ministrul britanic pentru Migrare, Mark Harper, care a mai sugerat că cererea unei asigurări medicale s-ar putea aplica tuturor studenţilor şi celor care declară că desfăşoară activităţi independente: Cetăţenii europeni nu au un acces nerestricţionat la Marea Britanie, ei trebuie să îşi exercite drepturile din tratatul UE. Acest lucru înseamnă că trebuie să muncească, să studieze sau să desfăşoare activităţi independente. Avem deja reguli dure privind accesul la ajutoare sociale, dar trebuie să vedem dacă putem face ceva să le consolidăm”. De altfel, miniştrii britanici insistă asupra faptului că ţara trebuie să aibă dreptul să acţioneze asupra unor „factori de atracţie” pentru imigranţii şomeri din cadrul UE, domeniile analizate fiind sănătatea, educaţia, locuinţele şi ajutoarele sociale.

Discriminarea, la ordinea zilei

The SunLista oficialităţilor care au adoptat acelaşi ton discriminatoriu este completată de primarul Londrei, Boris Johnson, care, intrând în puternica dezbatere cu privire la imigraţie, a avertizat că pot apărea probleme „semnificative” la nivelul capitalei britanice după anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor. Mai mult, a subliniat că, în opinia sa, este necesar ca miniştrii să încerce să renegocieze prevederile curente care permit imigranţilor din cele două foste ţări comuniste, membre ale Uniunii Europene, să trăiască şi muncească în Regatul Unit începând din ianuarie 2014. Amprenta agresivă a dezbaterii a fost dusă până în Parlamentul European de eurodeputatul britanic Nigel Farage, care consideră inacceptabil ca Marea Britanie să le deschidă uşa necondiţionat românilor şi bulgarilor de la 1 ianuarie 2014”. Iar Partidul Independenţei din Marea Britanie afişează pe website-ul său un ceas care face numărătoarea inversă până când, aşa cum a tras alarma The Telegraph, „20 de milioane de bulgari şi români vor avea dreptul de a locui şi munci fără restricţii în Marea Britanie”.

Din toată această campanie – care are şi evidente accente stridente – nu lipsesc redicţionările: „Agenţia de Frontieră” din Marea Britanie, într-un raport din 2012, îi îndeamnă pe imigranţii români să-şi maximizeze recompensele migraţiei în Spania, unde se pot aştepta la un standard de trai mai ridicat decât în Regatul Unit, unde costul locuinţelor, în special la Londra, ar însemna ca ei să împartă cazarea cu mai multe persoane”.

Presa ţine isonul

O parte a presei din Marea Britanie a adoptat aceeaşi direcţie de acţiune la adresa imigranţilor români şi bulgari. Publicaţii ca The Sun, Express sau The Daily Mail critică ridicarea restricţiilor pentru piaţa muncii din Marea Britanie pentru România şi Bulgaria, publicând cifre ameţitoare, nesusţinute de statistici: 29 de milioane de oameni din cele două ţări vor putea aplica pentru orice job din Marea Britanie din 2014, astfel că un val de imigranţi români şi bulgari ameninţă să invadeze Anglia; în Marea Britanie vin aproximativ 200.000 de imigranţi anual, dintre care 40.000 sunt din România şi Bulgaria; Marea Britanie plăteşte pentru imigranţi un milion de lire pe săptămână; peste un milion de romi s-au stabilit în tabere din Europa occidentală, inclusiv în Marea Britanie etc. Din „artileria” presei nu lipsesc sondajele care ar arăta că 79% dintre britanici doresc păstrarea restricţiilor pentru ţările din Europa de est şi se declară împotriva relaxării controalelor vamale.

Sunt cifre şi date care nu au la bază argumente şi studii solide, dar, aliniindu-se în spatele politicii oficiale a guvernului britanic, care a luat în considerare chiar organizarea unei campanii publicitare negative la adresa imigranţilor români şi bulgari, aceste publicaţii ţintesc menţinerea unei reacţii de respingere nejustificate faţă de români în opinia publică britanică.

Să nu uităm că nu este prima oară când presa din Marea Britanie derulează o campanie împotriva lucrătorilor români. Aceeaşi situaţie a fost şi la 1 ianuarie 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. Nici până azi, când istoria se repetă, nu s-a argumentat care sunt elementele care au stat la baza vehementelor reacţii de respingere venite din opinia publică şi din mass-media faţă de migraţia din est, dat fiind faptul că, urmare a unor studii şi rapoarte, s-a stabilit că migranţii din statele mai noi ale UE nu sunt atât de numeroşi pe cât se estimase.