18
June , 2018
Monday
Corespondenţă specială din Chişinău La aproape o lună de la momentul istoric al semnării de către ...
Domnul George G. Potra, cel mai autorizat cercetător al operei și vieții lui Nicolae Titulescu, ...
Un posibil contor de debarcare pe uscatul european Guvernele şi instituţiile continentului, nepregătite În ultimele câteva luni, ...
În antichitatea romană, sancţiunea postumă supremă era condamnarea memoriei: numele celui astfel damnat era şters ...
Crearea unui stat supus legii şi reamenajarea juridică a regiunii au fost unele din ...
Renumite instituţii de cultură şi publicaţii din Republica Moldova au marcat, prin evenimente şi articole ...
În întreaga lume a avut un ecou extrem de negativ anexarea Crimeei şi sprijinul dat ...
A fost o vreme când, la începuturile sale, ziarul „Scânteia tineretului” (1950-1960) era vizitat – ...
Dacă ar fi să analizăm politica externă a Turciei în ultimile decenii, am surprinde aspecte ...
Poate părea un paradox, dar, în timp ce românii din Italia fac eforturi pentru a ...
Andra - Renumită artistă pop, vedetă de televiziune - Alexandra Irina Măruță, cunoscută de către public ...
- ne declară jurnalistul Octavian Andronic Sunteţi jurnalist, publicist, director de agenţie media. Ce loc ocupă ...
În urmă cu câtva timp, relatam, în unul din editorialele noastre, despre vizita făcută în ...
Măria Sa Televizorul face furori în zilele noastre. De el ascultă toţi muritorii, indiferent de ...
SUPLIMENT SPANIA

O bibliotecă mult aşteptată

Reporter: editura April - 2 - 2013

SiglaBiblioteca, cărţile ei trebuie să circule printre cititori, menţind legăturile cu rădăcinile culturale ale naţiunii, oriunde s-ar afla. Acesta este fundamentul spiritual pe care s-a edificat, la Madrid, prima bibliotecă publică a statului român din ultimele decenii.

Biblioteca ICR Madrid este prima bibliotecă oficială care aparţine statului român, după mulţi ani. Este prima bibliotecă publică, profesionistă, utilă cititorilor, dar şi oricărui cercetător care vrea să realizeze lucrări despre literatura sau istoria ţării noastre”, explică directorul-adjunct al ICR Madrid, Luminiţa Marcu. Are şi argumente: instituţia reuneşte într-un singur spaţiu un număr important de cărţi – peste 2.700 de volume – un fond de reviste, cu majoritatea publicaţiilor culturale importante din România, ale căror colecţii sunt la zi, multe dintre traducerile în spaniolă ale scriitorilor români, o mare parte dintre cele publicate înainte de 1989 din literatura română, cărţi de istorie, de eseistică, de poezie, publicate de exilul românesc în Spania, cărţile legate de cultura română sau spaniolă, publicate în cele două ţări, dar şi o colecţie importantă de carte românească clasică – literatura secolelor XIX-XX. De asemenea, Biblioteca are o colecţie multimedia, care cuprinde majoritatea filmelor româneşti, inclusiv cele recente şi care pot fi vizionate la sediul instituţiei. Mai mult, există şi dvd-uri cu muzică românească clasică, cu concerte înregistrate, cu muzică folclorică de bună calitate.

1

Inaugurarea Bibliotecii ICR Madrid, de Ziua Culturii Române şi a poetului Mihai Eminescu

Institutul Cultural Român de la Madrid a inaugurat în mod oficial Biblioteca în preajma Zilei Culturii Române şi a aniversării naşterii poetului Mihai Eminescu, în luna ianuarie a.c. Prezent la eveniment, Ambasadorul României la Madrid, Ion Vîlcu, a ţinut să sublinieze cât de impresionat a fost de numărul lucrărilor scriitorilor român traduşi în limba spaniolă: Mi-am dat seama că este o resursă culturală ce trebuie apreciată mai bine; această bibliotecă era ceva foarte necesar”. Organizarea Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Madrid a constituit un proiect cu potenţial simbolic, iar mărirea şi dezvoltarea colecţiei rămâne în continuare o prioritate a instituţiei. Această bibliotecă este un loc unde poate fi casa noastră. Trebuie să ne menţinem legătura cu rădăcinile noastre cele mai profunde, astfel ca lumea de adopţie să simtă aceleaşi emoţii pe care le avem noi. Această bibliotecă este un omagiu adus cărţilor şi eu mă bucur că este prima oară când pot veni la Madrid să caut o carte românească”, apreciază Eugenia Popeangă, profesoară de filologie la Universitatea Complutense, din Madrid.

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult