17
June , 2018
Sunday
Până în ziua de astăzi, se simt însemne în cultura şi comportamentul nostru, ce atestă ...
Ideea unui stat naţional român unitar a devenit, deci, la sfârşitul primei jumătăţi a secolului ...
- cum s-au pus bazele independenţei şi „regăsirii fraţilor”- La Chişinău au apărut de curând ultimele ...
Trăim zile în care o rememorare chiar și palidă a unor secvențe din istoria ...
Urmărind cu consecvenţă obiectivul de a reprezenta o voce implicată în problematica europeană şi internaţională, ...
Suplimentul „Români peste hotare” al revistei „Balcanii şi Europa” încearcă să reunească sub cupola unor ...
Încheiem un an economic bun, unul rău sau... aşa şi-aşa? Umorul predecembrist spunea că celebrul ...
Modificările profunde, de substanță, ale Constituțiilor sunt procese anevoioase, care trebuie să întrunească un larg ...
De-a lungul istoriei, în trecut, ca şi în prezent, conducătorii de state care răspund de ...
Discuţiile despre integrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen au început brusc, la mai bine ...
În luna mai a anului 1999 preşedintele Niro Group, domnul Nicolae Dumitru organizează la Beijing un ...
Economie În magazinele din Milano, Londra, Madrid sau New York este cu neputinţă să nu găseşti ...
Evenimentele grave intervenite în ultima vreme în relaţiile ruso-ucrainene au readus în actualitate şi aşa-numita ...
Mai mulţi cititori,ne-au rugat să descifrăm pentru aceştia, ce rol joacă opoziţia într-un stat democrat. ...
SUPLIMENT SPANIA

Imigraţia, în scădere

Reporter: editura July - 31 - 2013

Spania a încetat de ceva timp să mai fie un El Dorado pentru români. Recesiunea, şomajul record şi nesiguranţa traiului de zi cu zi i-au făcut pe mulţi dintre compatrioţii noştri aflaţi în această ţară să plece.

1Un raport al Institutului Naţional de Statistică al Spaniei arată că, în decursul anului 2012. 28.568 de români au părăsit teritoriul spaniol. Astfel, întreaga comunitate număra, la 1 ianuarie 2013, 868.635 de persoane, cu 3,2% mai puţin decât cu un an înainte. Aceste plecări au modificat şi datele la nivel naţional, dacă ţinem cont de faptul că şi în anul trecut cetăţenii comunitari erau cei mai numeroşi printre străinii din Spania. De altfel, toate comunităţile străine din această ţară şi-au mişcorat numărul în ultimele 12 luni, inclusiv cea bulgară, în scădere cu peste patru procente. Per ansamblu, datele arată că plecarea străinilor a dus la scăderea populaţiei Spaniei cu peste 200.000 de persoane (3,8%).

Care sunt motivele?

2.imigratie scaderePiaţa locuinţelor se află în prăbuşire abruptă, iar austeritatea bugetară, cea mai dură din ultimii 30 de ani, reduce cheltuielile în sănătate, învăţământ, administraţie etc. Preţurile caselor scad continuu, agravând „bula imobiliară”. Cum numeroşi români şi-au luat case în Spania cu credit imobiliar, înrăutăţirea climatului economic le pune în pericol locurile de muncă, deci şi salariile din care plătesc ratele. Chiar dacă băncile vor scoate locuinţele respective la licitaţie, preţul pe care îl pot obţine va fi cu mult mai mic decât creditul cu care au fost cumpărate. În plus, unele bănci spaniole ar putea avea serioase probleme financiare şi, odată cu ele, românii care au conturi. Economia Spaniei se va contracta în acest an cu 1,7%, multe firme se vor restructura sau chiar vor da faliment, lăsând fără joburi inclusiv angajaţii români ai acestor companii. Iar înăsprirea condiţiilor de creditare ar putea lăsa fără capital firme înfiinţate de români, unele care dau de lucru conaţionalilor noştri, majorările de impozite fiind o altă lovitură pentru piaţa muncii şi implicit pentru români. La rândul lor, tăierea cheltuielilor bugetare şi îngheţarea salariilor din sănătate, administraţie, învăţământ nu dau speranţe celor aflaţi în căutarea unei slujbe la stat, fie ea chiar mai prost plătită decât la privat.

4Şi totuşi, chiar dacă mulţi români au părăsit teritoriul spaniol, comunitatea continuă să fie cea mai numeroasă din Regat, reprezentând peste 15% din totalul străinilor. Media de vârstă a românilor din Spania este estimată la 31,5 ani, ceea ce confirmă faptul că majoritatea acestora se află acolo la muncă (prin comparaţie, media de vârstă a celor veniţi în Spania din alte ţări ale Europei de vest este mult mai mare: Marea Britanie – 52 de ani, Germania – 50,5, Franţa – 41,7).

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult