17
November , 2018
Saturday
Aşadar, iată-ne în prag de alegeri. Multe cotidiane, „repere obiective ale opiniei publice”, mimând aşa-numita ...
Mulţi dintre liderii autoritari ai lumii au „cochetat” cu literatura. De la poezie la eseuri ...
În urmă cu patru ani relatam istorioara unor camionagii est-europeni care, aflaţi la capătul puterilor ...
Două veşti importante ne parveneau la finele anului trecut din Chişinău pentru anul 2013: (1) ...
Europei noastre nu-i e bine, am putea parafraza cu amărăciune spusa unei glume devenită canonică. ...
Situaţia din Moldova este marcată de doi vectori în jurul cărora se polarizează în prezent ...
Fără certificare minoritară Cu un secol în urmă, în 1914, în Bulgaria, în zona Vidin, erau ...
Marea surpriză a politicii mondiale din ultima vreme este că alegerea lui Donald Trump ca ...
La 1 ianuarie 2012 s-au împlinit 5 ani de când România este membru cu drepturi ...
Prinţesa Margareta de Hohenzollern sosită la Bucureşti, ne acordă primul său interviu pe pamânt românesc, februarie 1990 În iarna ...
Mai mulţi cititori se interesează în ce constă rolul Ombudsmanului European şi care este locul ...
SUPLIMENT ANGLIA

Spre normalitate…

Reporter: editura February - 8 - 2014

Editorial

carol romanLa început de an au fost ridicate ultimele restricţii în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie a lucrătorilor din România şi Bulgaria. Nu ni s-a făcut vreo favoare. Potrivit legislaţiei europene, toţi cetăţenii care fac parte din Uniunea Europeană au libertatea de a circula pe întreg teritoriul Uniunii. Aceasta înseamnă că orice limitări ori restrângeri ale dreptului de a circula liber, de a munci, de a se bucura de drepturi au fost abrogate. După cum arată realitatea, toate exagerările presei populiste – adesea având nuanţe excesiv naţionaliste – s-au dovedit a fi false. În Marea Britanie, la început de an au sosit doar 24 de noi imigranţi.

Comisia Europeană a luat atitudine fermă împotriva oricăror restricţionări ale liberei circulaţii ori ale dreptului de a munci în ţări europene, cu începere din acest an. O recentă declaraţie a comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor, este concludentă:

„ …Libertatea de circulaţie a fost şi este una dintre pietrele de hotar ale procesului de integrare europeană şi ale pieţei interne din UE. Este dreptul cel mai apreciat de europeni, având în vedere că 14 milioane dintre ei studiază, muncesc sau îşi trăiesc viaţa de după pensionare într-un alt stat membru. În fapt, libertatea de circulaţie este dreptul cel mai mult asociat de către populaţie conceptului de cetăţenie europeană. În realitate, studiile au arătat în mod repetat beneficiile pe care le are libertatea de circulaţie a lucrătorilor pentru economiile ţărilor-gazdă.”

Se mai aminteşte că lucrătorii mobili sunt complementari celor din ţara-gazdă – cu alte cuvinte, ei nu iau locurile de muncă destinate lucrătorilor din respectiva ţară.

Deci, cale liberă şi spor la muncă tuturor noilor sosiţi în Anglia şi care, evident, îşi propun să ţină seama de toate normativele legislaţiei britanice, valabile pentru toţi cetăţenii săi şi ai Uniunii Europene.

Carol Roman

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult