17
June , 2018
Sunday
În exclusivitate Cu ce gânduri pentru ţara dumneavostră, pentru Balcani, pentru întreaga Europă întâmpinaţi anul ...
Editorial – Carol Roman Revista „Balcanii şi Europa”, din cadrul „Niro Investment Group”, a iniţiat şi ...
Basarabia după Unire. Odată cu destrămarea Imperiului ţarist şi reunirea Basarabiei cu România, prin decizia ...
Adesea, în corespondenţa primită la redacţie, cetăţenii dau în vileag o întrebare care îi frământă, ...
Tribună liberă Inaugurăm această rubrică în care sunt invitaţi să-şi spună cuvântul reprezentanţi ai scenei politice ...
Şi în acest an, revista „Balcanii şi Europa” a continuat demersul său editorial deosebit de ...
Unul din indicatorii consacrați ai stadiului general al relațiilor dintre două țări este, fără îndoială, ...
Cioloş despre numirea Corinei Creţu, nou comisar european [caption id="attachment_5468" align="alignleft" width="300"] Dacian Cioloş[/caption] Redacţia „Balcanii şi ...
Există şi în Marea Britanie români de excepţie, care intră în categoria elitelor. Conaţionalii cu ...
În aceste vremuri de sarcasm general, nimic nu mai impresionează. De pildă, oamenii politici se ...
Binecunoscut istoric şi cercetător, ziarist şi autor al unui mare număr de lucrări ştiinţifice, George ...
- corespondenţă specială- Am avut de curând ocazia de a revedea Republica Moldova, în cadrul unei ...
Scriu aceste rânduri evocatoare cu o mare durere în suflet. A plecat dintre noi în ...
Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dr. Ion Jinga, ...
SUPLIMENT FRANTA

APRECIERI

Reporter: editura March - 25 - 2014

Bogdan Mazuru, Ambasadorul României la Paris

Deschiderea pieţei muncii din UE, un transfer de inteligenţă”

s1_ziareromania_roExcelenţa sa a explicat de ce ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari, începând cu 1 ianuarie 2014, este un eveniment de natură să mulţumească ţările care primesc noi imigranţi. „Frontierele sunt deja deschise, de mult timp, pentru români şi bulgari, este o confuzie între libertatea de circulaţie şi accesul la piaţa de muncă”.

Celor care se tem de un „transfer de sărăcie” dinspre România spre Franţa, Bogdan Mazuru le-a transmis că este vorba, de asemenea, de un „transfer de inteligenţă, un transfer de profesionalism”, arătând că printre cei care îşi caută un loc de muncă pe pieţele nou deschise se numără şi medici şi asistente medicale, spre exemplu. Această situaţie reprezintă, potrivit diplomatului, „o dramă pentru România”, întrucât „avem nevoie de medicii noştri, formaţi în România”. Soluţia este, în opinia sa, că România să fie „mai atrăgătoare pentru români, prin creştere economică.

Nu va exista un influx masiv de muncitori români în Franţa, a dat asigurări Mazuru, întrucât „cei care doreau să vină să muncească în Franţa sunt deja aici”.

 

Jean-Christophe Dumont

Expert pe probleme de migraţie internaţională în cadrul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)

Imigraţia este importantă pentru economia franceză”

638Cunoscută personalitate în lumea finaciară, Dumont a făcut o radiografie a importanţei imigraţiei pentru economia franceză: „Nivelul imigraţiei în Franţa este unul relativ scăzut şi mult sub media OCDE. În acelaşi timp economia franceză are o serie de nevoi, în profesii care necesită calificare, ca şi în construcţii, servicii, turism”.

Referindu-se la faptul că imigraţia poate compensa nevoia de forţă de muncă în condiţiile îmbătrânirii populaţiei franceze, Dumont a explicat că mobilitatea lucrătorilor poate juca un rol important din punct de vedere economic şi demografic: „Am putea avea multe avantaje din acest proces. Mă gândesc în special la migraţia familială, principala poartă de intrare”. Totodată, expertul francez a atras atenţia asupra faptului că numeroasele limitări din trecut introduse în faţa imigranţilor nu au făcut decât să întârzie sosirile acestora: „Studiile au arătat că, cu cât este mai târzie venirea imigranţilor, cu atât este mai dificilă integrarea lor”.

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult