17
September , 2018
Monday
Acum, la sfârşit de an, ne-am blocat interesul asupra unor întâmplări cotidiene aparent fără contur, ...
Remember În urmă cu 70 de ani, imediat după cel de-al doilea război mondial, România, a ...
Istoria atestă faptul că Rusia a avut întotdeauna dorinţa şi puterea de a susţine sârbii ...
Nu puțini dintre românii care au vizitat în ultimii ani litoralul bulgăresc și au bătut ...
La începutul anului curent, adresându-se unui public calificat la “Naţional Press Club”, din Washington, doamna ...
În aceste vremuri de sarcasm general, nimic nu mai impresionează. De pildă, oamenii politici se ...
Voi începe editorialul cu o veche istorioară, urât mirositoare. Prin `45, la Bucureşti era animat ...
[caption id="attachment_4569" align="alignleft" width="300"] O parte din rezerva de aur a Băncii Angliei.[/caption] Nimic nu pare ...
În ultimul secol, s-a întâmplat de mai multe ori ca o invenţie să schimbe datele ...
Perspective Proiect gigant de cooperare teritorială europeană Neîndoielnic, vara anului 2011 poate fi considerată punctul de ...
Știri IH Octombrie 2016 Editorial Politica migrației din Uniunea Europeană este în continuare caracterizată de ...
Titus Corlăţean, ministrul român al Afacerilor Externe „Cu toţii suntem mândri de acei români care, ...
SUPLIMENT FRANTA

APRECIERI

Reporter: editura March - 25 - 2014

Bogdan Mazuru, Ambasadorul României la Paris

Deschiderea pieţei muncii din UE, un transfer de inteligenţă”

s1_ziareromania_roExcelenţa sa a explicat de ce ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari, începând cu 1 ianuarie 2014, este un eveniment de natură să mulţumească ţările care primesc noi imigranţi. „Frontierele sunt deja deschise, de mult timp, pentru români şi bulgari, este o confuzie între libertatea de circulaţie şi accesul la piaţa de muncă”.

Celor care se tem de un „transfer de sărăcie” dinspre România spre Franţa, Bogdan Mazuru le-a transmis că este vorba, de asemenea, de un „transfer de inteligenţă, un transfer de profesionalism”, arătând că printre cei care îşi caută un loc de muncă pe pieţele nou deschise se numără şi medici şi asistente medicale, spre exemplu. Această situaţie reprezintă, potrivit diplomatului, „o dramă pentru România”, întrucât „avem nevoie de medicii noştri, formaţi în România”. Soluţia este, în opinia sa, că România să fie „mai atrăgătoare pentru români, prin creştere economică.

Nu va exista un influx masiv de muncitori români în Franţa, a dat asigurări Mazuru, întrucât „cei care doreau să vină să muncească în Franţa sunt deja aici”.

 

Jean-Christophe Dumont

Expert pe probleme de migraţie internaţională în cadrul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)

Imigraţia este importantă pentru economia franceză”

638Cunoscută personalitate în lumea finaciară, Dumont a făcut o radiografie a importanţei imigraţiei pentru economia franceză: „Nivelul imigraţiei în Franţa este unul relativ scăzut şi mult sub media OCDE. În acelaşi timp economia franceză are o serie de nevoi, în profesii care necesită calificare, ca şi în construcţii, servicii, turism”.

Referindu-se la faptul că imigraţia poate compensa nevoia de forţă de muncă în condiţiile îmbătrânirii populaţiei franceze, Dumont a explicat că mobilitatea lucrătorilor poate juca un rol important din punct de vedere economic şi demografic: „Am putea avea multe avantaje din acest proces. Mă gândesc în special la migraţia familială, principala poartă de intrare”. Totodată, expertul francez a atras atenţia asupra faptului că numeroasele limitări din trecut introduse în faţa imigranţilor nu au făcut decât să întârzie sosirile acestora: „Studiile au arătat că, cu cât este mai târzie venirea imigranţilor, cu atât este mai dificilă integrarea lor”.

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult