1
July , 2018
Sunday
Federalizarea Europei ţine de multă vreme capul de afiş al dezbaterii continentale. Presat de accentuarea ...
Gorbaciov şi România O speranţă nuanţată de idealism şi chiar de utopie, în măsura în care ...
Chiar în aceste zile trăim cu impresia că mergem pe o sârmă subţire – subţirică ...
Mai mulţi cititori ne-au adresat scrisori în care se referă la dezbaterea care premerge revizuirea ...
Voi începe editorialul cu o veche istorioară, urât mirositoare. Prin `45, la Bucureşti era animat ...
„Legile noastre privind minorităţile sunt în linia Consiliului Europei, dar este nevoie să detaliem situaţia ...
O privire lucidă asupra economiei. „Pentru ca toată lumea să vadă şi să cunoască ce ...
interviu cu profesorul Tănase Bujduveanu, cercetător şi realizator al unor importante studii în acest domeniu Publicistul, ...
Esenţa liberalismului constă în promovarea unor schimbări care să ţină cont de condiţiile istorice nou apărute și, mai ales, de ...
În numărul viitor vom publica un interviu special, acordat revistei noastre de către dl. Nicolae ...
Interviurile noastre la sfârsit de an   Interviu cu E.S domnul Teodor MeleȘcanu, Ministru al Afacerilor Externe - ...
Doi ani i-au trebuit lui Apolodor din Damasc să ridice celebrul pod peste Dunăre care ...
Astăzi, ca şi ieri, cine zice Balcani zice diversitate, mozaic. Sub raport etnic, cultural, religios, ...
„Nu sunt vremurile sub om, ci bietul om sub vremuri”! Şi astăzi, la peste 300 ...
SUPLIMENT SPANIA

declară dl. Bogdan Stanoevici, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni

Intalnire cu mediul asociativ din SpaniaÎn cadrul unei prime întâlniri a mediului asociativ românesc din regiunile Castilla-La Mancha şi Valencia, dl. Bogdan Stanoevici, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a punctat câteva repere importante ale prezenţei şi contribuţiei compatrioţilor noştri la progresul Spaniei: „Îmi exprim mulţumirea pentru că românii care vin şi lucrează aici participă la viaţa economică şi socială a «cetăţii», sunt implicaţi, contează şi ajută la dezvoltarea societăţii locale”.

Evenimentul, al cărui obiectiv a fost consolidarea mediului asociativ şi identificarea unor posibile modele de organizare într-o abordare de tip reţea între asociaţiile româneşti din Spania, a oferit o platformă de dezbatere în cadrul căreia reprezentanţii comunităţii au prezentat problemele cu care se confruntă. S-a convenit asupra necesităţii eficientizării relaţiilor parteneriale dintre asociaţii. În acest context, oficialul român a avut întrevederi cu primarul oraşului Cuenca, Juan Ávila şi primarul oraşului Toledo, Emiliano García-Page Sánchez, abordând teme de interes pentru comunitatea românească din Spania. S-a evidenţiat, de asemenea, rolul pe care aceasta îl poate îndeplini în procesul de consolidare al relaţiilor dintre cele două state. Printre proiectele considerate prioritare se numără cele legate de şcoală, de accesul copiilor la limba română. „Am constatat că foarte mulţi copii care se întorc cu părinţii în ţară au probleme în adaptarea la şcoala românească. Este primordial să cunoşti limba ţării în care trăieşti, dar nu trebuie să o uiţi pe a ta”, explică Bogdan Stanoevici.

Ministrul s-a întâlnit şi cu Preasfinţia Sa Episcopul Timotei, cu care a discutat despre rolul Bisericii în procesul de coagulare a comunităţilor româneşti, în special în cazul comunităţilor numeroase precum cea din Spania.


Multe analize şi studii derulate printre românii din Spania arată un aspect comun mai tuturor comunităţilor: dorinţa compatrioţilor noştri de a se putea întoarce într-o zi acasă. 

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult