25
June , 2017
Sunday
Îmbătrânirea populaţiei lumii este un proces ce ar putea fi calificat drept perfid – ...
Printr-o ciudată coincidenţă, delegaţia FMI, după trei zile la Bucureşti, a plecat aşa cum a ...
În acest moment al evoluţiei sistemului mondial, nimic nu mai aparţine unui stat, unui popor ...
Comorile energetice -resursele de hidrocarburi estimate a exista în zona Polului Nord, precum şi avantajele ...
Congresul de Cultură Macedo-Română, deja tradiţional, a fost organizat de Societatea Română de Cultură „Fărşerotul”, ...
Anotimpul torid s-a azvârlit cu putere asupra majorităţii ţărilor europene. Temperaturi nemaiîntâlnite de zeci de ...
Restaurant cu specific tradiţional Să devii româncă de succes în Marea Britanie nu este lucru uşor. ...
„Legile noastre privind minorităţile sunt în linia Consiliului Europei, dar este nevoie să detaliem situaţia ...
Academia Română, cel mai înalt for de consacrare culturală și științifică, a acordat revistei „Balcanii ...
Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe, ...
Dacă 2011 a fost anul revoltelor arabe şi al indignaţilor de tot felul, un ...
O emisiune transmisă de postul „TVR Actualitatea”, în seara zilei de 8 august a.c., despre ...
Preocupat în principal de romanitatea balcanică şi de relaţiile externe ale României, Tănase Bujduveanu, timp ...
SUPLIMENT SPANIA

declară dl. Bogdan Stanoevici, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni

Intalnire cu mediul asociativ din SpaniaÎn cadrul unei prime întâlniri a mediului asociativ românesc din regiunile Castilla-La Mancha şi Valencia, dl. Bogdan Stanoevici, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a punctat câteva repere importante ale prezenţei şi contribuţiei compatrioţilor noştri la progresul Spaniei: „Îmi exprim mulţumirea pentru că românii care vin şi lucrează aici participă la viaţa economică şi socială a «cetăţii», sunt implicaţi, contează şi ajută la dezvoltarea societăţii locale”.

Evenimentul, al cărui obiectiv a fost consolidarea mediului asociativ şi identificarea unor posibile modele de organizare într-o abordare de tip reţea între asociaţiile româneşti din Spania, a oferit o platformă de dezbatere în cadrul căreia reprezentanţii comunităţii au prezentat problemele cu care se confruntă. S-a convenit asupra necesităţii eficientizării relaţiilor parteneriale dintre asociaţii. În acest context, oficialul român a avut întrevederi cu primarul oraşului Cuenca, Juan Ávila şi primarul oraşului Toledo, Emiliano García-Page Sánchez, abordând teme de interes pentru comunitatea românească din Spania. S-a evidenţiat, de asemenea, rolul pe care aceasta îl poate îndeplini în procesul de consolidare al relaţiilor dintre cele două state. Printre proiectele considerate prioritare se numără cele legate de şcoală, de accesul copiilor la limba română. „Am constatat că foarte mulţi copii care se întorc cu părinţii în ţară au probleme în adaptarea la şcoala românească. Este primordial să cunoşti limba ţării în care trăieşti, dar nu trebuie să o uiţi pe a ta”, explică Bogdan Stanoevici.

Ministrul s-a întâlnit şi cu Preasfinţia Sa Episcopul Timotei, cu care a discutat despre rolul Bisericii în procesul de coagulare a comunităţilor româneşti, în special în cazul comunităţilor numeroase precum cea din Spania.


Multe analize şi studii derulate printre românii din Spania arată un aspect comun mai tuturor comunităţilor: dorinţa compatrioţilor noştri de a se putea întoarce într-o zi acasă. 

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult