27
July , 2017
Thursday
Fiecare naţiune are repere fundamentale care îi definesc locul în spaţiu şi timp. Oricât de ...
din ziarul „ Democraţia” – 19 februarie 1990 Ultimele zile în care la cârma ţării s-a ...
2001-2005 „România este unul dintre membri-cheie al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre. Am fost foarte ...
În această perioadă sunt în plină desfăşurare exerciţii militare ale NATO pe flancul său estic, ...
„Revista «Balcanii» ne-o dorim a fi partener de drum în demersul de reafirmare a statutului ...
La 1 ianuarie 2012 s-au împlinit 5 ani de când România este membru cu drepturi ...
Cioloş despre numirea Corinei Creţu, nou comisar european [caption id="attachment_5468" align="alignleft" width="300"] Dacian Cioloş[/caption] Redacţia „Balcanii şi ...
Cu ai noştri nu te joci, orice s-ar spune! Cum adică, vine cineva din ţări ...
La 15 ianuarie 1850, la Ipoteşti (sau la Botoşani), se năştea cel de-al şaptelea copil ...
Migraţia internaţională – indiferent că este vorba despre cea economică sau despre refugiaţi – este ...
Cineva se întreabă dacă n-am putea spune că globalizarea este un fel de cosmopolitism al ...
Akkan Suver - Preşedintele Fundaţiei „Marmara”; vicepreşedinte al Fundaţiei „Marea Neagră – Marea Caspică” - ...
În preajma Summitului din luna februarie 2016 al liderilor UE, o chestiune arzătoare este în ...
GEORGE G. MIRONESCU (3) Profesorul universitar G.G. Mironescu, ca membru marcant al Partidului Conservator, a fost, ...
SUPLIMENT FRANTA

Francezi în România

Reporter: editura May - 17 - 2015

Adesea, prevederile Uniunii Europene referitoare la libera circulație acționeazӑ în ambele sensuri. Se cunoaște cӑ, alӑturi de migrația românӑ în Franța are loc și fenomenul invers, pe care gӑsim cӑ este firesc sӑ-l prezentӑm. Astfel, tot mai mulţi francezi sunt atraşi de România pentru a se instrui sau a-şi deschide afaceri.


Tineri întreprinzători

Între 6.000 şi 7.000 de francezi lucrează în prezent în România, mulţi dintre ei fiind tineri antreprenori.

Deborah Villette

Deborah Villette

Astfel, printre cei stabiliţi în Bucureşti se află Déborah Villette, de 34 de ani, care este proprietară a două saloane de înfrumuseţare. Cu o diplomă în comerţ în La Rochelle, tânăra a venit în România în 2007, apoi în 2008 a pornit afacerea. Iubesc România şi pe români, care sunt oameni motivaţi. Este de o mie de ori mai bine să lucrezi aici decât în Franţa”, spune Deborah.

Nicolas Vernerey

Nicolas Vernerey

Nicolas Vernerey, bucătar, a deschis un bistro, Voilà”, în 2013. Are 26 de ani şi povesteşte că după o vizită în România s-a întors în Franţa, a demisionat şi a revenit la Bucureşti, unde a deschis localul: „Este mult mai convenabil să deschizi un restaurant aici decât în Franţa, unde piaţa este suprasaturată”, povesteşte Nicolas, care se declară „îndrăgostit de România”.

Frédéric Vigroux

Frédéric Vigroux

La rândul său, Frédéric Vigroux, de 28 de ani, este importator de vin. Originar din Bourgogne, Frédéric aduce în Capitală vinuri franţuzeşti şi italieneşti pentru restaurante. „Nu mă mulţumesc doar să livrez, îmi şi sfătuiesc clienţii ce să achiziţioneze”, spune tânărul întreprinzător care lucrează în majoritate cu români, pe care doreşte să-i înveţe despre „cultura vinului”.


Clujul… francez

1

Sute de studenţi francezi se pregătesc la universităţi clujene

Cei mai mulţi străini înregistraţi în Cluj la sfârşitul anului trecut erau francezi, depăşindu-i la număr şi pe cei de din republica Moldova. Cei mai mulţi dintre francezii din Cluj studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu”. Pascal Fesneau, consul onorific al Franţei la Cluj, punctează că sunt aproximativ 1.000 de francezi la Cluj, din care vreo 800 sunt studenţi, în tot ceea ce înseamnă domeniul medical. Vin aici pentru că e o universitate francofonă, se predă în franceză, iar diploma este recunoscută în Uniunea Europeană.

Comunitatea franceză din Cluj este a doua din România, după cea din Bucureşti. Este un oraş căutat de francezi în principal pentru că reprezintă un centru universitar, fiscalitatea este mai redusă decât în occident, iar caracterul multicultural al oraşului este un element de atracţie în plus.


Gastronomie românească, solicitatӑ

Antonin Pion-Rolet

Antonin Pion-Rolet

Braşovul a devenit sală de clasă pentru 20 de tineri francezi care studiază gastronomia. Aflaţi în schimb de experienţă în ţara noastră, viitorii bucătari au primit lecţii de la specialişti români cu renume internaţional. Pe lângă sfaturile culinare, ei au aflat mai multe şi despre cultura românească.

Antonin Pion-Rolet este student francez, are 19 ani şi studiază la Centrul de Formare Alternativă din Tours. A venit şi în România, pentru că visul său este să obţină toate calificările internaţionale în domeniu. „Intenţionez să merg prin diverse restaurante, ca să învăţ diferite lucruri în gastronomie”, spune tânărul. La rândul său, studentul Kevin Mereses Diaz a spus că experienţa din România a fost una „completă”: „Am învăţat multe. Este într-adevăr diferit de ce avem în Franţa şi e bine să vedem şi să învăţăm alte lucruri”. Iar profesoara Elisabeth Faubert, din Douets, Franţa, a remarcat că „pentru elevii noştri era timpul să descopere altă bucătărie decât cea franceză, să întâlnească alţi studenţi şi altă cultură”.

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult