27
July , 2017
Thursday
După decembrie 1989, România şi-a reorientat politica pe calea întăririi legăturilor cu occidentul, în mod ...
- după chipul şi asemănarea naţiunilor - Ori de câte ori oamenii politici reclamă ilegalităţi sau ...
Se observă tot mai des că unele dintre statele lumii îşi vând „comori” care le ...
Vlăstar al unei vechi şi vestite familii de lăutari şi muzicieni care au jucat un ...
Apărarea aliaţilor, restabilirea democraţiei, înlăturarea regimurilor dictatoriale periculoase pentru regiuni şi continente întregi sunt comandamente ...
Popoarele lumii sărbătoresc 65 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial. ...
- declară domnul Ambasador George Cristian Maior, Directorul Serviciului Român de Informaţii Anul 2012 a fost un ...
[caption id="attachment_4555" align="alignleft" width="300"] La Biblioteca „Mihail Sadoveanu”- Bucureşti, a avut loc lansarea cărţii Debut ...
Urmăresc de multă vreme evoluţia revistei „Balcanii şi Europa” şi pot afirma cu satisfacţie că ...
Numeroase state și guverne au dat greș, unul după altul, în confruntarea cu realitatea, în ...
Un autocar plin cu oameni veniţi din Spania a oprit în faţa unei firme de ...
Vechile coordonate, tip „secolul XX”, ale războiului, nu vor mai fi valabile în secolul ...
Scriu aceste rânduri evocatoare cu o mare durere în suflet. A plecat dintre noi în ...
Ne amintim că atunci când România a fost admisă în Uniunea Europeană - e drept ...
SUPLIMENT FRANTA

O comunitate puternicӑ și stabilӑ

Reporter: editura May - 17 - 2015

Românii stabiliţi în Franţa numără, după mai multe estimări, circa 100.000 de persoane. Până în prezent nu au fost elaborate statistici clare menite să stabilească cifra exactă a românilor din Hexagon, dar este ştiut faptul că aproximativ 40.000 de conaţionali trăiesc la Paris şi împrejurimi, restul fiind repartizaţi pe întreg teritoriul Franţei. Cele mai importante concentrări de români sunt în aglomerările urbane Strasbourg, Lille, Lyon, Marsilia, Montpellier şi Bordeaux.

Se cunoaşte că, din punct de vedere al statutului juridic, mare parte a etnicilor români din Franţa a renunţat la cetăţenia română, optând pentru cea franceză. Bipatrizii, în număr mai redus, au continuat şi continuă să menţină şi legăturile cu ţara natală.

Caracteristica principală a emigraţiei române din Franţa o constituie faptul că majoritatea acesteia, mai veche sau mai nouă, are o poziţie pozitivă faţă de ţara de origine, România. La acest aspect contribuie îndelungata legătură spirituală dintre cele două state, precum şi faptul că o parte importantă a intelectualităţii de origine română a fost şi este apreciată unanim în viaţa culturală franceză, fiind ilustrată de nume ca dramaturgul Eugen Ionescu, filosoful Emil Cioran, actriţa Elvira Popescu, compozitorul Vladimir Cosma, scriitorul Paul Goma, cineastul Paul Barbăneagră şi mulţi alţii.

În prezent, economia franceză beneficiază din plin de calitatea forţei de muncă provenind din România – lucrători calificaţi, specialişti – care contribuie semnificativ la dezvoltarea Franţei.

 

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult