28
May , 2017
Sunday
Spectrul şomajului Spania i-a atras ca un magnet, ani la rând, pe cei mai în putere ...
RAI - Subvenţie pentru şomerii cu vârsta peste 45 de ani RAI (Renta Activa de Inserción) ...
A plecat dintre noi un mare Ziarist, un mare OM, un mare Prieten, pe care-l ...
Mai mulţi cititori se interesează în ce constă rolul Ombudsmanului European şi care este locul ...
Bucovinean de origine, tată a 10 copii, Petru Motac, acum director al firmei Motacus Constructions ...
La noi, de mai multă vreme s-a instaurat o obişnuinţă nefastă: orice ar face un ...
Români pe listele electorale spaniole Primii români care ar putea să reprezinte Spania în Parlamentul European ...
„Sunteţi o ţară mică, dar abordaţi probleme de o importanţă majoră!” O asemenea declaraţie, ...
Traseismul în politică este considerat în general o conduită nepotrivită şi, cel puţin la nivel ...
Este binecunoscut faptul că Marea Britanie a dus multă vreme la nivel de guvern, susţinut ...
Corespondenţă specială Ecourile manifestărilor comemorative (după alţii, aniversare!), organizate în mai 2012 cu prilejul împlinirii a ...
Lovitura de stat din Turcia, din luna iulie a.c., ne dă prilejul să trecem în ...
OMUL ANULUI 2010 ILHAM HEYDAR OGLU ALIYEV Preşedinte al Republicii Azerbaidjan Una dintre cele mai proeminente personalităţi politice ...
SUPLIMENT FRANTA

O comunitate puternicӑ și stabilӑ

Reporter: editura May - 17 - 2015

Românii stabiliţi în Franţa numără, după mai multe estimări, circa 100.000 de persoane. Până în prezent nu au fost elaborate statistici clare menite să stabilească cifra exactă a românilor din Hexagon, dar este ştiut faptul că aproximativ 40.000 de conaţionali trăiesc la Paris şi împrejurimi, restul fiind repartizaţi pe întreg teritoriul Franţei. Cele mai importante concentrări de români sunt în aglomerările urbane Strasbourg, Lille, Lyon, Marsilia, Montpellier şi Bordeaux.

Se cunoaşte că, din punct de vedere al statutului juridic, mare parte a etnicilor români din Franţa a renunţat la cetăţenia română, optând pentru cea franceză. Bipatrizii, în număr mai redus, au continuat şi continuă să menţină şi legăturile cu ţara natală.

Caracteristica principală a emigraţiei române din Franţa o constituie faptul că majoritatea acesteia, mai veche sau mai nouă, are o poziţie pozitivă faţă de ţara de origine, România. La acest aspect contribuie îndelungata legătură spirituală dintre cele două state, precum şi faptul că o parte importantă a intelectualităţii de origine română a fost şi este apreciată unanim în viaţa culturală franceză, fiind ilustrată de nume ca dramaturgul Eugen Ionescu, filosoful Emil Cioran, actriţa Elvira Popescu, compozitorul Vladimir Cosma, scriitorul Paul Goma, cineastul Paul Barbăneagră şi mulţi alţii.

În prezent, economia franceză beneficiază din plin de calitatea forţei de muncă provenind din România – lucrători calificaţi, specialişti – care contribuie semnificativ la dezvoltarea Franţei.

 

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult