4
July , 2018
Wednesday
În aceste vremuri de sarcasm general, nimic nu mai impresionează. De pildă, oamenii politici se ...
Republica Moldova În acestă țară se estimează că trăiesc 2.800.000 de moldoveni/români reprezentând 64,5% ...
În Paris locuiesc foarte mulţi români care ne fac cinste, nu doar cei câţiva cerşetori ...
declară ES Valdis Zatlers, preşedintele Letoniei, în cadrul interviului acordat în exclusivitate revistei noastre Cu ocazia recentei ...
O privire retrospectivă O atmosferă tot mai încordată, pe măsura apropierii zilei de 15 martie, aniversarea ...
Pentru românii din Serbia, cetăţenia patriei-mamă este o metodă de stopare a procesului de asimilare ...
Republica Moldova s-a aflat, încă de la naşterea ei ca stat independent şi suveran pe ...
… a însemnat înfometarea cu bună ştiinţă a unor întregi populaţii, execuţii sumare şi întemniţarea ...
Revista „Balcanii şi Europa” nr. 73/2007 consemna desemnarea Sibiului drept Capitală Culturală Europeană, eveniment care ...
Proiectele europene privind Balcanii ne readuc în minte perspectivele încurajatoare şi ambiţioase exprimate la Consiliul ...
Pornind de la considerentul că politica externă a României este transpusă în fapt de către ...
„Este o companie care a înţeles că beneficiile economice nu reprezintă nimic dacă nu sunt ...
Cea de-a treia ediţie a concursului „Le Grand Prix de l’Opéra”, desfăşurată la Opera Naţională ...
Un cetăţean şugubăţ, pesemne neştiind ce-i scorneşte mintea a propus şi el, isteţ nevoie mare, ...

Articole din categoria ‘Estimări’

Averea românilor din străinătate

Reporter: editura April - 20 - 2013 Comments Off on Averea românilor din străinătate

Cei aproximativ trei milioane de români plecaţi în ultimii zece ani la muncă în Europa de vest au adunat economii de 100 de miliarde de euro (adică de patru ori mai mult decât au românii de acasă, în băncile româneşti), reiese din primul studiu privind averea românilor din străinătate.

Experţii Fundaţiei Sörös au măsurat sumele strânse de români în străinătate – nu numai remiterile anuale, evaluate conform indicatorilor BNR. Estimările arată că, per ansamblu, banii transferaţi în ţară de românii din străinătate în perioada 2005-2010 (pentru care există date disponibile) au fost în sumă de 30 de miliarde de euro. Pe de altă parte, românii au depozite semnificativ mai mari în bănci străine (peste 55% în conturi curente şi 2% în depozite). Ştiut fiind faptul că pentru românii care muncesc în străinătate a trimite bani acasă rămâne o prioritate, care este explicaţia diferenţei între ce trimit acasă şi ce economisesc în ţările de migraţie? Răspunsul îl oferă studiul amintit: din punctul de vedere al migranţilor, remiterile sunt văzute ca o cheltuială, pentru că banii care ajung la familiile din ţară sunt de regulă destinaţi consumului, nu investiţiilor.

content_euroDacă o familie de români care lucrează în străinătate economiseşte anual circa 9.015 euro şi trimite acasă 2.157 de euro, rezultă că la fiecare euro trimis acasă, românii din străinătate economisesc câte 4 euro în ţara de migraţie. Aşadar, românii nu se duc la muncă în străinătate ca să trimită bani acasă, ci se duc pentru a economisi, concluzionează cercetarea, adăugând că în general, românii care pleacă în străinătate declară că nu se întorc fără să-şi realizeze obiectivul de economisire (în medie, un emigrant român care lucrează în străi­nătate îşi propune să economisească între 80.000-120.000 de euro). „În perioada august 2009-august 2010, românii din străinătate au economisit aproape 12 miliarde de euro. Economiile totale ale românilor aflaţi la muncă în străinătate în ultimii zece ani s-ar putea estima, astfel, la o valoare de 100 de miliarde de euro”, arată Gabriel Petrescu, director executiv al Fundaţiei Soros. Cele 100 de miliarde care se estimează a fi adunate de românii plecaţi în străinătate de-a lungul celor 10 ani înseamnă circa 35.000 de euro de persoană.

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult