21
December , 2017
Thursday
În cele peste două decenii de prezenţă în viaţa economico-socială din România, „Niro Investment Group” ...
În această vară insuportabil de fierbinte, furați de zarva schimbărilor prezidențiale și guvernamentale, de Referendum, ...
Epoca de tranziţie pe care o parcurgem de la un regim „vechi” la unul „nou” ...
ne declară E.S. domnul Ljupco Arsovski, Ambasador al Republicii Macedonia în România Au trecut patru ani de ...
De-a lungul deceniilor, s-au scris multe cu privire la pacea ruso-turcă din 1812, care consacra ...
Cineva a întrebat la un post de radio englezesc: “Ce este acela un partid?” ...
Considerate deseori ca făcând parte dintr-o elită specială, soţiile foştilor şi actualilor conducători de state ...
„Chestiunea basarabeană” şi impactul ei în istoria românilor „Basarabia va supravieţui atât timp cât o vom ...
În viaţa tuturor popoarelor, în existenţa statelor, au fost momente sau evenimente de însemnătate sau ...
Scriu aceste rânduri evocatoare cu o mare durere în suflet. A plecat dintre noi în ...

Articole din categoria ‘La ceas aniversar: 85’

Carţile lui Carol Roman…

Reporter: editura March - 27 - 2017 Comments Off on Carţile lui Carol Roman…

Într-un ciclu firesc şi binemeritat, zilele acestea şi colegul şi prietenul meu din anii tineri s-a luat pe urmele noastre, depăşind vârsta de 85 de ani. Ale noastre, zic, ale celor care am depăşit-o binişor, ostenind şi uneori înflorind condeiul, ca şi el, nu doar în literatură, dar şi în domeniul ispititor al presei, domeniu în care Carol Roman a fost un veritabil maestru, cu o prezenţă prelungită până azi, când a ajuns un singular şi prestigios patriarh.  

Mă uit acum cu admiraţie la titlurile celor peste 35 de volume publicate, iar dincolo de ele presupun că au existat sute şi chiar mii de articole de ziar şi de revistă, prin care spiritul său neliniştit ne-a pus şi pe noi, cititorii, în legătură cu marile şi dramaticele probleme naţionale şi internaţionale ale perioadei istoriei în care ne-a fost dat să trăim. 

Prima sa carte importantă, despre care am scris în urmă cu 15 ani, într-un capitol pe care i l-am dedicat în volumul de evocări „Dincoace de munte”, a fost „Oameni, umbre şi fantome”, subintitulată „O viaţă printre ziare”, publicată în 2004. Apreciam atunci ca fiind memorabile toate paginile şi capitolele dedicate vieţii şi formării sale de ziarist. Autoironia şi simţul umorului le dau credibilitate deplină. La fel de originale sunt portretele unor personaje deosebite, cunoscute şi de mine, mari scriitori şi ziarişti, ca şi unii colegi mai tineri, deveniţi, între timp, prin operă, destin şi istorie, nume la fel de atractive, demne de o mai atentă cunoaştere, pomenire şi neuitare: Tudor Arghezi, George Călinescu, Zaharia Stancu, Brunea Fox, Tudor Mazilu şi alţii. 

Fireşte că i-am citat şi comentat, în volumul Cărţile prietenilor mei” (2014) şi alte volume, cum a fost „Ziaristul şi fascinaţia clipei” (2012), de o mare bogăţie de informaţii şi portrete de neuitat, realizate cu un penel de maestru, însoţite de documete rare, o lume căreia merită să i se aprindă făcliile strălucitoare cândva. 

În 2013 i-am citit şi din nou i-am comentat pe larg volumul „Miracole – carte de râs de ei şi de noi”, un îndemn evident la lectură şi bună dispoziţie. O carte de pamflete şi de umor, aşezată sub o dublă autoritate: cea biblică şi cea argheziană. Sărguinţa şi talentul i-au fost onorate şi prin volumul „În balansul vremurilor” care a primit Marele Premiu al Uniunii Ziariştilor Profesionişti pentru anul 2016. 

Dar, pe lângă toate aceste remarcabile succese literare, aş vrea să nu uit şi să laud cum se cuvine faptul că iubitul meu coleg de la „Scînteia tineretului” de pe vremuri – pe la şcoala şi paginile căruia au trecut zeci de nume importante ale literaturii române – publică de atâţia ani revista lunară „Balcanii şi Europa”, unde Carol Roman semnează, număr de număr, un editorial excelent, cu analize, observaţii şi meditaţii de „om bătrân şi înţelept”. Colaborând deseori la această revistă, ca scriitor şi fost Ambasador în Grecia, o schiţam în numărul aniversar, de 8 ani de la apariţie, şi răspundeam astfel la întrebarea „de ce colaboraţi la revista Balcanii şi Europa” – mi-a uşor să răspund afirmativ şi subiectiv. „Obiectiv fiindcă studiază profund, nuanţat şi convingător, trecutul acestui teritoriu european, pe care eu l-am numit «zonă de cutremure», în cel de-al cincilea volum al ciclului memorialistic «Ambasador la Atena». Dar toate studile şi analizele noastre nu se opresc la un trecut zbuciumat uneori, prelungit, din păcate, până în prezent, ci caută forme şi căi noi de vindecare a rănilor vechi, găsirea modalităţilor paşnice, neviolente, de armonizare a vieţii şi intereselor specifice fiecărei naţiuni, popoarelor şi minorităţilor din sudul Dunării.  

Mă simt onorat să colaborez la această revistă, fiindcă îmi înfrăţesc numele cu al atâtor personalităţi calificate, nume de rezonanţă în diplomaţia şi cultura română, alături de eminenţi oameni politici şi diplomaţi străini.  

Nu-mi ascund mulţumirea, evident subiectivă, că scriind eu în revistă scrie şi ea despre cărţile mele, ceea ce ţine de firescul relaţiilor dintre intelectualii care ştiu purta un condei cinstit şi inspirat în mână. Le mulţumesc tuturor pentru fraternitate!”. 

 

Ion Brad 

 

Descarca revista in format pdf

Evenimente

Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Lansarea volumului "În balansul vremurilor" -

Lansarea volumului 'În balansul vremurilor'

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România a premiat cele mai prestigioase creatii publicistice din anul 2015, din toate domeniile - presa scrisa, audiovizuala, carte de gen - în cadrul unei manifestari de înalta tinuta.

Marele Premiu a revenit cartii "ÎN BALANSUL VREMURILOR" - "volum-reper al jurnalismului românesc", dupa cum a punctat juriul, sub semnatura publicistului Carol Roman, director general al revistei "Balcanii si Europa".

Citeste mai mult